UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı: Pandemide iyi bir sınav verdik

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ. (UEDAŞ) Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, Bursa bölgesinde kritik bir görev yaptıklarının bilincinde olduklarını belirterek, pandemi döneminde iyi bir sınav verdiklerini söyledi. Sektörün güneş ve rüzgar enerjisine doğru kaydığını kaydeden Gökay Fatih Danacı, öz kaynakların önemine vurgu yaptı. Danacı, “Özellikle jeotermal enerji potansiyelimiz çok yüksek, bunu doğru değerlendirmeliyiz” dedi.

UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı: Pandemide iyi bir sınav verdik

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ. (UEDAŞ) Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, elektrik enerjisindeki gelişmeler, Türkiye’nin bu alandaki potansiyeli ve Bursa’daki hizmetleri hakkında normhaber.com’a değerlendirmelerde bulundu.

normhaber’den Nail Özer’in sorularını yanıtlayan Danacı, elektrik enerjisinin; üreten, ileten ve dağıtandan oluşan üç ayaklı bir mekanizma olduğunu belirterek, “Biz bu enerjiyi insanlara ulaştıran kuruluşuz. İnsanların hayatında çok kritik yere sahip bir görevimiz var. Yaşadığımız pandemi dönemi de bunu kanıtladı. Çünkü herkes evindeydi. Bu dönem bizim açımızdan iyi geçti” dedi.

‘BURSA’DA ÖNEMLİ BİR GÖREVİMİZİN OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ’

Günlük hayatta her şeyin başında enerjinin geldiğini, arz ve talebin çok kritik olduğunu vurgulayan Danacı, “Bursa da Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerinden birisi. Bu noktada elektrik dağıtım şirketi olarak Bursa’da önemli bir görev yaptığımızın farkındayız ve enerjimizi doğru ve kuvvetli bir şekilde harcıyoruz” diye konuştu.

‘7/24 SAHADAYIZ’

Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova’da bölge olarak daha iyi bir noktaya ulaşmak adına emek harcadıklarını kaydeden UEDAŞ Genel Müdürü Danacı, “Bizim işimiz 7/24 devam eden bir iş. Sürekli sahadayız. Ağır ve tehlikeli bir iş yapıyoruz. Bu yüzden iş güvenliği önemsediğimiz bir alan. Çalışanlarımızı da korumaya çalışıyoruz. Onlar bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA BÜYÜK BİR YATIRIM VAR’

Şirketleri bünyesinde küçük çaplı üretim santrallerinin de olduğunu kaydeden Gökay Fatih Danacı, “Dünyada hem iklim sorunu hem de yeni kaynak bulma konusunda sıfır karbon emisyonuna doğru bir yönelim söz konusu. Bunun nedeninin fosil yakıtlarının tükenmesine karşı bir alternatif bulma ve doğaya katkıda bulunmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda en önemlisi; ucuz olması nedeniyle güneş enerji santralleri. Bunun yanında rüzgar enerjisi de çok kritik bir noktada. Özellikle Avrupa’da yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük bir yatırım var. Krediler genellikle GES ve RES’lere veriliyor” dedi.

‘SEKTÖR GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİNE DOĞRU KAYIYOR’

Sektörün GES ve RES’lere doğru kaydığının altının çizen UEDAŞ Genel Müdürü Danacı, “Ancak tamamıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmek kolay değil. Güneş sadece gündüz var, rüzgarın esmediği günler olabiliyor. Bunları dengelemek lazım. Doğalgaz, kömür ve nükleer santraller de var. Bunların hepsinin harmanlanması gerekli” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN JEOTERMAL POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK’

Türkiye’nin çok büyük enerji kaynaklarına sahip olmadığını belirten Danacı, “Bu nedenle dış kaynaktan enerji temin ediyoruz ve ülkemizden döviz çıkışı oluyor. Bu durumun önüne geçmek adına öz kaynakları kullanmak, yatırımları doğru yapmak gerekli. Özellikle jeotermal enerji potansiyelimiz çok yüksek, bunu doğru değerlendirmeliyiz” dedi.

‘KAPASİTEYİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ’

Dağıttıkları enerjinin yüzde 15’ini GES ve RES’lerden sağladıklarını söyleyen Gökay Fatih Danacı, “Bu konuda en büyük pay hidroelektrik, doğalgaz ve termik santrallere ait. Güneş ve rüzgar enerjisi de her geçen büyümeye devam ediyor, ancak bu yatırımlar kolay değil. Ülkemiz sürekli büyüdüğü için kapasiteyi arttırmak zorundayız” şeklinde konuştu.

‘AB’DEN HİBE ALDIK’

Enerjinin talebe göre üretildiğini, depolanmasının zor olduğunu kaydeden UEDAŞ Genel Müdürü Danacı, “Enerji depolama tesisleri dünyada yeni yeni filizlenmeye başladı. Ülkemizde de bu alanda girişimler var. Biz de bu konuda Gökçeada’da mini bir tesis açtık. EPDK da enerji depolama tesisleri ile ilgili bir yönetmelik yayınladı. Avrupa Birliği’nin içinde üretim, tüketim ve depolamanın yer aldığı ‘kendine yetebilen ada’ diye bir model projesi var. Biz de burada bir paydaşız, AB fonundan hibe destek aldık” ifadelerini kullandı.

TASARRUF ÇAĞRISI

Son olarak enerji tüketiminde en önemli noktanın tasarruf olduğunun altını çizen Danacı, vatandaşlara bu konuda dikkatli olmaları hususunda çağrıda bulundu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir