Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi

Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi

 

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevince (TUG) gerçekleştirilen Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği tamamlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, TUG tarafından 22 yıldır Antalya’da düzenlenen Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu yıl Diyarbakır’da yapıldı. 3 gün süren etkinlik, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi’nde yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Uzay Ajansı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen etkinlik, profesyonel ve amatör astronomların yanı sıra Türkiye ve dünyadan gelen yaklaşık 1500 gök bilimi meraklısını buluşturdu. Bulgaristan, Ukrayna, Slovenya ve Lüksemburg büyükelçileri de eşleriyle etkinliğe katıldı.Etkinlikte aileleriyle yer alan çocuklar, profesyonel astronomlar eşliğinde, dev teleskoplarla gökyüzünü inceleme fırsatını yakalarken, astronomi meraklıları da uzmanlarla birlikte gökyüzünü keşfetmeye çalıştı.

Katılımcılar, Mithras Tapınağı’nda binlerce yıl önce gerçekleştirilen gök bilimi çalışmaları hakkında bilgi aldı.Etkinlik boyunca, seminerler, yarışmalar, gök bilimi ile ilgili birçok atölye ve etkinlik düzenlendi. Bu kapsamda, Deneyap Türkiye, su roketi, Galileoskop yapımı, insansız hava aracı pilotluk eğitimi, uydu yapımı, uzay-zaman sürekliliği, Mars aracı yapımı gibi atölyeler gerçekleştirildi.

Açılışını Bakan Varank’ın yaptığı etkinliğe, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları nedeniyle Japonya’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da çevrim içi olarak bağlandı.

Öte yandan, Milli Uzay Programı’nın tanıtımı öncesinde Göbeklitepe’ye yakın bir noktaya dikili halde bulunan ve üzerinde Göktürkçe “Gökyüzüne bak, Ay’ı gör” ifadesinin yer aldığı metal monolit de gözlem etkinliğinin tanıtımı için kale yakınlarına dikildi. Türkiye’nin uzaydaki iddiasının sembolik bir yansıması olan monolite katılımcılar ilgi gösterdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir