Usta yazar İrfan Yalçın yaşamını yitirdi

Türkiye edebiyatının usta kalemi İrfan Yalçın, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Usta yazar İrfan Yalçın yaşamını yitirdi

Türkiye edebiyatının seçkin yazarlarından İrfan Yalçın, 90 yaşında hayata veda etti. Yalçın’ın ölümüne dair detaylar henüz paylaşılmadı.

Sosyal medyada acı haberi duyan sevenleri, usta yazarı unutulmaz eserleri ile anıyor.

İrfan Yalçın, ‘Fareyi Öldürmek‘, ‘Ölümün Ağzı‘ ve ‘Genelevde Yas‘ gibi önemli eserleriyle edebiyat dünyasında iz bıraktı.

Türkiye edebiyatının önde gelen romancılarından biri olarak tanınan Yalçın, yaşamı boyunca birçok ödül kazandı ve çeşitli tiyatro oyunları kaleme aldı. İrfan Yalçın’ın Genelevde Yas adlı romanı sinemaya da uyarlandı.

İRFAN YALÇIN KİMDİR?

23 Nisan 1934’te Zonguldak‘ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü‘nden mezun oldu. Fransızca öğretmenliği yaptı.

1972 yılında öğretmenlikten ayrılarak İstanbul’da bir kitabevi açtı ve Z Yayınevini kurup yönetti. Varlık ve Türk Dili dergilerinde yayımladığı şiir, öykü ve çeviri yazılarından sonra, bir süre yazım yaşamına ara verdi.

1959 yılından itibaren hikâye, eleştiri ve çevirileri VarlıkTürk DiliSoyutGelecekYeditepeYansıma dergilerinde yayımlandı. Yeni Dergi‘nin 1968 yılında açtığı bir yarışmada “İnce Memed” eleştirisiyle ikincilik, Milliyet Yayınları 1974 Roman Yarışmasında Pansiyon Huzur (1975) romanıyla ikincilik, Ölümün Ağzı (1979) romanıyla da 1980 Türk Dil Kurumu Roman Ödülünü kazandı.

Tiyatro oyunları yazdı. Pansiyon Huzur ve Fareyi Öldürmek adlı romanları sahneye uyarlandı. Ölümün Ağzı adlı eseri Rusçaya çevrilerek yayımlandı. Genelevde Yas adlı romanı filme alındı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir