Uyuşturucu tuzağı, Kovid-19 kadınlara bunu da yaptı!

Kovid-19 döneminde özellikle kadınlar arasında, metamfetamin, opioid, kokain ve çoklu madde kullanımının arttığına ilişkin araştırma endişe yarattı. Suça karışan kadınlar arasında pandemi öncesi yüzde 26,2 olan madde kullanımı, salgın sürecinde yüzde 73,8’e çıktı.

Uyuşturucu tuzağı, Kovid-19 kadınlara bunu da yaptı!

Haber Global’den Mert İnan’ın haberine göre, Zehir tacirlerinin hedefindeki Türkiye’de, Kovid-19 salgını döneminde uyuşturucu madde kullanımında ciddi artış yaşandığı ortaya çıktı. Kovid-19 vakasının ilk görüldüğü tarihten itibaren 4 yıl boyunca Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği’nde denetimli serbestlik kapsamında yönlendirilen bin 743 kişi üzerinden yapılan araştırma sonunda kadınlar arasında madde kullanımında artış saptandı. Pandemi döneminde metamfetamin, opioid, kokain ve çoklu madde kullanımında; Kovid-19 öncesi döneme göre artış olduğu sonuçlara yansırken, ilginç araştırma; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden uzmanlar; Çiçek Hocaoğlu, Kübra Sönmez, Meltem Puşuroğlu, Bülent Bahçeci ile Rize Devlet Hastanesinden Doğancan Sönmez tarafından gerçekleştirildi.

3’E KATLANDI

Uzmanlar, pandemi öncesi dönemde suça karışan kadın hastaların yüzde 26,2’sinde madde kullanımı tespit ederken, pandemi döneminde bu oranın yüzde 73,8’e çıktığını saptadılar. Pandemi öncesi dönemde çoklu madde kullanımı yüzde 3,7 olarak saptanırken, salgın döneminde bu oran yüzde 12,2 olarak gerçekleşti. Araştırma sonunda, metamfetamin, opioid, kokain ve çoklu madde kullanımının pandemi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı da anlaşıldı. 

Araştırmaya imza atan uzmanlar ise stres ve potansiyel travmanın arttığı pandemi döneminde, bazı kişilerin zorluklarla baş etme aracı olarak madde kullanımına yöneldiğinin altını çizerken,  “Metamfetamin, kokain, opioid ve birden fazla madde kullanımı artmıştır. Metamfetaminin karaborsada bulunması diğer uyuşturuculara göre kötüye kullanım sıklığını arttırmış olabilir” ifadelerini kullandılar.  Araştırma sonuçlarına göre ayrıca salgının ikinci döneminde metamfetamin zehrinin önemli bir etki gösterdiği,  karantinaların ilerleyen aşamalarında metamfetamin kullanımında artış olduğu da vurgulandı.

KORKUTAN ARTIŞ 

Öte yandan  Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından yayımlanan “2022 Avrupa Atık Su Raporu”ndan sonra Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporunda da, metamfetamin zehrindeki artış eğrisine dikkat çekilmekte. Raporlarda 2022 yılında Türkiye’de 77 bin 765 metamfetamin olayının gerçekleştiği, bu olaylarda 101 bin 193 şüphelinin yakalandığı ve 16 bin 210 kg metamfetamin ele geçirildiği yer alırken, bu rakamın tüm yılların en yüksek miktarı olduğunun altı çizildi.

KARTELLER AVRUPA’DA

İki raporda da, küresel boyutta metamfetamin üretiminde önemli bir role sahip olan Meksikalı suç gruplarının son dönemlerde Avrupa’da metamfetamin üretiminde de giderek artan bir rol aldıkları belirtilirken, 22 Ocak 2022 tarihinde yine İstanbul Havalimanı kargo bölümünde Meksika kaynaklı 156 kg metamfetamin yakalandığının altı çizildi.

BONZAİ ARTIYOR UYARISI

Uzmanlar ise metamfetamin kullanımında en riskli illerin başında İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli, Konya ve Samsun’un geldiğini belirtirken, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel ise  “Türkiye’deki uyuşturucu madde kullanımında büyük bir değişim yaşanıyor. Bonzai belası bitmişken, yeniden bir artış eğilimine girmiş durumda. Bunu nedeninin ekonomik sebepler olduğunu tahmin ediyoruz” uyarısında bulunuyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir