Uyuşturucuyu özendirme suçu

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı alenen özendirme suçu, suçun unsurları ve cezası nedir?

Uyuşturucuyu özendirme suçu

AV. ESRA AYDIN EKİCİ – Öncelikle TCK 190/2 maddeye bakalım.

“Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Bu maddeye göre bu suçun oluşabilmesi için uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi alenen özendirmek VEYA özendirici yayınlar yapmak gerekmektedir. Bu eylemlerden ikisini birlikte veya ikisinden birinin yapılması halinde suç oluşmuş olmaktadır.

Özendirmek ile kastedilen ise, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı konusunda kişileri teşvik etmek, onları isteklendirmek, bu eylemi yapmaları hususunda heveslendirmektir.

Burada dikkat edilmesi gereken ise, uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ne olduğu hususudur. Türk Ceza Kanunumuz uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi tanımlamamakla birlikte, gerek Türkiye’ nin taraf olduğu sözleşmeler gerekse yönetmeliklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Her ne kadar açıklanmış bile olsa gelişen bilim ve teknikler dikkate alındığında çeşitleri ve sayıları her gün değişmekte olduğundan sayılması bir liste şeklinde düzenlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle; kişilerde uyuşturucu veya uyarıcı etki yapan doğal veya yapay tüm maddelerin bu suçun konusunu oluşturacaktır.

Yani kişileri uyaran veya uyuşturan tüm maddelerin kullanılması konusunda kişileri heveslendiren isteklendiren veya teşvik eden ayrıca bunu alenen yapan kişiler bu suçtan cezalandırılacaktır. Burada yine önemli olan bu eylemin alenen yapılmasıdır. Alenen yapılması demek ise, bu özendirme fiilini, birden fazla kişi tarafından duyulmasına olanak sağlayacak şekilde gerçekleştirmesi demektir. Özendirmenin neticesiz kalması veya hiç kimsenin bu eylemden kaynaklı uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmamış olması suçun oluşmasına etki etmeyecektir. Yani kişinin alenen bunu özendirmesi yeterlidir.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir