Washington Post dermatologlara sordu: Saçı her gün şampuanlamak doğru mu?

Aşırı şampuanlama saçı kurutabilir. Ancak saçınızı ve kafa derinizi yeterince yıkamamak, kepeğe ve hatta saç dökülmesine katkıda bulunabilecek iltihaplanmaya yol açabilir. Washington Post merak edilenleri dermatologlara sordu

Washington Post dermatologlara sordu: Saçı her gün şampuanlamak doğru mu?

‘Saç her gün şampuanlanır mı?’ tartışması sosyal medyada devam ediyor. Birçok kullanıcı, düzenli şampuanlama ile doğal yağların korunmasına yardımcı olmak için saçları elma sirkesi, saç kremi veya sade su gibi şampuan alternatifleriyle durulamak gibi yöntemleri tartışıyor. Dermatologlar saçları şampuanla yıkamanın önemli olduğunu ancak bunun bir dengesi olduğunu söylüyor.

Aşırı şampuanlama saçı kurutabilir ve kırılmaya daha yatkın hale getirebilir. California Üniversitesi‘nde Saç ve Saç Derisi Bozukluğu Kliniği‘nin kurucusu ve dermatoloji klinik doçenti olan Carolyn Goh, saçınızı ve saç derinizi iyi yıkamamanın ölü deri, yağ ve şekillendirici ürünlerin birikmesine ve saç derisini tahriş ederek kepek ve hatta saç dökülmesine katkıda bulunabilecek iltihaplanmaya neden olabileceğini söyledi.
Dermatologlar, ortalama olarak saçınızı her gün ya da en az iki ila üç haftada bir şampuanla yıkamanız gerektiğini, ancak bunun saç tipine, dokusuna, yaşına ve saç şekillendirici ürünler kullanıp kullanmadığınıza bağlı olduğunu söyledi. İşte şampuana dair dermatolog önerileri…

  • Yağlı saçlar, kalın telli saçlar ve düz saçlar daha sık yıkanabilir. Genellikle bir ila iki günde bir yıkanabilir ancak en büyük belirleyici kafa derisinin durumudur. New York’taki Mount Sinai Hastanesi’nde dermatoloji doçenti olan Joshua Zeichner “Kafa derisindeki yağ bezlerinin faaliyeti, kafa derisinin ve saçın ne kadar yağlı ya da kuru olduğunu belirler. Yağ biriktikçe saç köküne geçerek yağlı bir görünüm verir. Daha fazla yağ, kafa derisinde pullanma ve kaşıntıya neden olan kepeklenmeye de katkıda bulunur” dedi.
  • Kuru, kıvırcık veya kimyasal işlem görmüş saçlar daha az sıklıkta yıkanmaktan fayda görebilir, çünkü çok sık temizlemek kuruluğu artırabilir, saçı daha kırılgan ve kırılmaya yatkın hale getirebilir. Ayrıca, bazı saç stilleri sık sık yıkanamaz. Ancak saç ve saç derisi en az iki ila üç haftada bir yıkanmalıdır. George Washington Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde dermatoloji profesörü ve başkanı olan Adam Friedman, saç ve saç derisini şampuanla ve saçı sadece saç kremiyle temizlemek arasında geçiş yapmayı da deneyebileceğinizi, bunun saçın kütikül adı verilen dış kısmındaki hasarı gidermeye yardımcı olabileceğini söyledi.
  • Yaş da dikkate alınması gereken bir faktördür. Goh, insanlar yaşlandıkça kafa derilerinin daha az yağ üretme eğiliminde olduğunu, bu nedenle saçlarının daha sık yıkanması gerekmediğini söyledi.

Bilmeniz gereken başka neler var?

  • Saç tipiniz ve saç bakım ihtiyaçlarınız için doğru şampuan ve saç kremini seçin.
  • Hacim veren şampuanlar ince telli saçlara sahip kişiler için faydalı olabilir. Arındırıcı şampuanlar, saç şekillendirici ürünlerin kalıntılarının giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak çok sık kullanıldığında saçı kurutabilir.
  • Kuru veya yıpranmış saçlar için tasarlanmış şampuanlar saçı onarmaya yardımcı olabilir ancak yağlı saç derisine sahip olanlar için en seçenek değildir. Ayrıca kepek gibi kafa derisi rahatsızlıkları olan kişiler reçetesiz veya reçeteli şampuanlara ihtiyaç duyabilir. Zeichner, “Saç tipiniz için yanlış şampuanı kullanmak, saçınızın ihtiyaçları için çok fazla veya yetersiz olabilir” dedi.

Saçlarınıza nasıl bakım yapmanız gerektiğine dair dermatolog önerileri:

  • Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne (AAD) göre, saç tellerinin geri kalanını kurutmadan ölü deriyi, fazla yağı ve ürünleri temizlemek için şampuanı daha çok saç derisine ve saç köklerine uygulayın. Ardından durulayın. Bazı durumlarda, birikintilerin giderilmesine yardımcı olmak için normal şampuanınız ile haftada bir kez arındırıcı bir şampuan arasında geçiş yapmak uygun olabilir.
  • Saçı nemlendirmeye ve açmaya yardımcı olması için bir saç kremi kullanın. İnce veya düz saçlı kişiler saç uçlarına uygulayabilir. Ancak kuru veya kıvırcık saçlıysanız tüm saça uygulayabilirsiniz.
  • Fazla suyu bir havlu ile nazikçe alın. Saç kurutma makinesi kullanırken, hasara neden olabilecek yüksek ısı yerine düşük veya orta ısı kullanın.
  • Kırılgan ve kırılmaya daha yatkın olduğu için ıslak saçı taramaktan kaçının. Bunun yerine geniş dişli bir tarak kullanabilirsiniz.

Önerilen saç yıkama sıklığı oldukça değişken olmakla birlikte, genel olarak dermatologlar saç tipine, dokusuna, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak saçların her gün ila iki ila üç haftada bir yıkanmasını öneriyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir