YAPİDER’den mülk sahipleri ve kiracılara uyarı

Kira fiyatlarında yaşanan büyük artış sonrası 2022’de yürürlüğe konulan yüzde 25 zam sınırı iki yıl uygulandıktan sonra, 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle sona erdi. Bu sınırın kalkmasıyla birlikte mülk sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar yaşanmaya başladı.

YAPİDER’den mülk sahipleri ve kiracılara uyarı

Yatırım Profesyonelleri ve İş birliği Derneği (YAPİDER) Başkanı Sevcan İlici, Sınırın kalkmasının ardından kira artışları eskiden olduğu gibi 12 aylık ortalama TÜFE üzerinden hesaplanacak. Veriler açıklanınca 12 aylık ortalama TÜFE oranı dikkate alınarak zam yapılacak.

2 yıl boyunca enflasyon ve dövizin hızlı artışı sebebiyle kiracıları korumak adına getirilen yüzde 25 sınırının gayrimenkul sektörünü de olumsuz anlamda etkilendiğini vurgulayan Başkan Sevcan İlici   “Zam sınırının ikinci yılda uzatılması sonrası, enflasyonun yüksek olması sebebiyle mülk sahipleri de mağduriyet yaşadı. Bu sebeple evi boş durumda olan ve kiracısını yeni tahliye etmiş olan mülk sahipleri evlerini kiraya vermek istemediler.

YAPİDER Başkanı Sevcan İlici, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yüzde 25 artışın kaldırılması sonrası, “Sorunun çözümü için dava sayılarının çoğaldığını yakinen takip etmekteyiz. Buradan mülkünü kiraya vermek isteyen ve kiralık mülk arayan bütün hemşerilerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Hem mülk sahibi hem kiracı tarafın haklarının adil şekilde korunması adına lütfen Taşınmaz Ticareti Yetki Belgeli (TTYB) ofisler ve bu belgeye sahip gayrimenkul danışmanlarıyla çalışmaya özen gösteriniz.  Gayrimenkul danışmanınızı seçerken, 30442 sayılı Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ve gayrimenkul hukuku konularında bilgi sahibi olan kişiler olmalarına dikkat ediniz” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir