Yeni araştırma, Norveçli Vikingler hakkındaki şaşırtıcı gerçeğe ışık tuttu

Kadim Avrupa topluluklarındaki kurallara ve uygulanma şekillerine ışık tutan yeni bir araştırma, Norveç’teki Vikinglerin birbirlerine karşı düşünülenden daha fazla şiddet uyguladığını tespit etti.

Yeni araştırma, Norveçli Vikingler hakkındaki şaşırtıcı gerçeğe ışık tuttu

Bugüne kadar Viking Çağı’nda Norveç ve Danimarka’daki şiddet seviyelerinin yakın olduğu düşünülüyordu.

Araştırmacılar, Norveç’teki iskeletlerde çok daha yüksek seviyelerde travma ve yaygın silah kullanımı saptayarak bu varsayımlara meydan okuyor.

Güney Florida Üniversitesi’ndeki araştırmanın ortak yazarlarından David Jacobson “Bu kalıplara dair bulgular, Norveç ve Danimarka bölgelerinde birbirinden ayrışan toplumlardan bahsettiğimiz anlamına geliyor. Bu, epey çarpıcı çünkü varsayımımız Viking döneminde İskandinavya’nın sosyal açıdan büyük oranda tekil bir bölge olduğuydu” dedi.

Yeniden modellenen Viking kafatası kemiğinde görülen hasar (Lisa Mariann Strand)

Journal of Anthropological Archaeology isimli akademik dergide yayımlanan araştırma, Viking Çağı’nda Norveç ve Danimarka toplumlarının şiddete dair deneyimlerinin nasıl farklılaştığını ve sosyal yapıların bu kalıpların şekillenmesindeki rolünü ortaya koyuyor.

Yeni araştırmada bilim insanları, arkeoloji ve sosyolojide kullanılan yöntemleri birleştirdi ve iskeletlerle üzerinde yazılar bulunan yükseltilmiş kayalar olan runik taşları inceledi.

Bilim insanları, Norveç ve Danimarka’da Viking Çağı’ndan iskelet kalıntılarını analiz etti ve Norveçli iskeletlerin üçte birinde iyileşmiş yaralara rastladı, bu da şiddetli karşılaşmaların geçmişte sanıldığından çok daha sık yaşandığını gösteriyor.

İskeletlerin neredeyse yüzde 40’ının “ölümcül travma” izleri taşıması, Norveç’te silahların sık ve genellikle ölüme yol açacak şekilde kullanıldığına işaret ediyor.

Öte yandan Danimarkalı Vikinglerin yaklaşık yüzde 6’sının şiddet sonucu öldüğü, bu ölümlerin neredeyse tamamının resmi idamlar sebebiyle olduğu görülüyor.

Araştırmacılar, Norveç’teki Viking Çağı mezarlarındaki iskeletlerin yanında önemli sayıda silah, özellikle de kılıç buldu.

Norveç’te, Geç Demir Çağı ve Viking dönemine ait 3 binin üzerinde kılıç bulunurken aynı dönemde Danimarka’da yalnızca birkaç düzine kılıca rastlandı.

Omurgada, pelviste ve kaval kemiğinde tespit edilen silah kaynaklı lezyonlar (Lisa Mariann Strand)

Araştırma şiddet, sosyal hiyerarşi ve otoritenin, Danimarka ve Norveç’teki Viking toplumlarındaki bu dinamikleri etkileme biçimindeki “temel farklılıklara” dikkat çekiyor.

Örneğin bilim insanları, Danimarka’da toplumun daha merkezi olduğunu ve daha net sosyal hiyerarşilerle ve daha güçlü bir merkeziyetçi otoriteyle işlediğini keşfetti.

Burada şiddet, daha organize ve kontrollüydü, kişilerarası şiddettense daha çok resmi idamlarla bağlantılıydı.

Viking Çağı’nda Danimarka’daki sosyal düzenin siyasi kontrolle sağlandığı, bunun harfiyat ve tahkimat çalışmalarına yansıdığı görüldü.

Araştırmacılar, Norveç’te iskeletlerdeki daha yüksek travma seviyelerinin işaret ettiği üzere akranlar arası şiddetin daha fazla yaşandığı, daha dağınık bir toplum olduğunun altını çizdi.

Bulgular, silahların Norveçli Vikinglerin kimliğinde ve sosyal statüsünde önemli bir rol oynadığını göstererek kültürün şiddetle bağına ışık tutuyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir