‘BU ZAYIFLAMA SICAKLIKA DÜŞÜŞE YOL AÇABİLİR’
Rusya Bilimler Akademisi Puşçino Bilim Merkezi’nin doğal afet uzmanı Aleksey Karnauhov, Rus medyasına açıklamasında, “Bilim insanları son yıllarda iki iklimsel eğilim gözlemliyor. Küresel ısınma ve Körfez Akıntısı’nın kademeli olarak zayıflaması. Bu zayıflama sıcaklıkta düşüşe yol açabilir” ifadesini kullandı.
‘BU BUZUL ÇAĞININ BAŞLAMASI ANLAMINA GELECEK’
Karnauhov, “Rusya’nın Avrupa kısmındaki hava sıcaklığında ani düşüş yaşanacak, 10-20 derece kadar. Bu, buzul çağının başlaması anlamına gelecek” tahmininde bulundu.
’11 BİN YIL ÖNCE BİTTİ VE BİN YIL SÜRDÜ’
Avrupa’nın daha önce Kuzey Atlantik’teki akıntıların değişmesi nedeniyle buzul çağları adı verilen ani iklim değişiklikleri yaşadığını dile getiren Rus bilim insanı, “Aralarından sonuncusu Küçük Dryas olarak adlandırılmıştı. Küçük Dryas, 11 bin yıl önce bitti ve yaklaşık bin yıl sürdü” diye ekledi.
Öte yandan, dünya şu anda yaklaşık 11 bin yıl önce başlayan buzullar arası Holosen devri içerisinde yer alıyor.
Holosen, insan türünün mevcut yerleşik hayata ve yazılı tarihe doğru önemli bir geçiş yaptığı ve dünya çapında kültürel gelişimlerin görüldüğü bir çağ olduğu ve yaşadığımız zamanı tanımladığı için jeolojik devirler arasında önemli bir yere sahip.
Ancak, araştırmacılar insan kaynaklı karbon emisyonlarının etkisinin, Güney Okyanusu’nu Antarktika buzdağlarının ulaşamayacağı kadar sıcak hale getirebileceğini ve buzdağlarının erimesi ile başlayan bu 1,6 milyon yıllık buzul çağı döngüsüne son verebileceği konusunda uyarıyor.
YORUMLAR