8 Mart 2022 tarihinde 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun ‘Tarifeler ve Tüketicilerin Desteklenmesi’ başlıklı maddesine yeni bir hüküm eklendi.
Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, “Enerji Yönetiminin almış olduğu bu kararlar uygulamaya konulacak olursa bu durum yeni uygulamaları, mevcut durumu ve yatırımları zorlayacak. Serbest piyasa yapısı tamamen bozulurken, enerji ticareti belirsizlik ortamına itilecek. Geçen yıl ülkemizde yaşanan kuraklıktan olumsuz etkilenen hidroelektrik santralleri kredi borçlarını ödeyebilmek için re-finansman yapmak zorunda kaldı.
Günümüzde ise çevre dostu yenilenebilir enerji santralleri maliyeti sebebiyle maalesef doğal gaz ve kömür santrallerini fonlamak durumunda kaldı” dedi.
‘PİYASAYA OLAN GÜVENİN SARSILMAMASI İÇİN ÖNEMLİ’
Oluşan bu şartların ülkeye yeni yatırımcı gelmesini zorlaştırdığını belirten Karaduman, “Ayrıca kredi geri ödemesi bitmiş mevcut santrallerin daha uygun koşullara sahip yerlere/ülkelere taşınması durumu da ortaya çıkacak. Piyasaya olan güvenin sarsılmaması ve devam etmesi çok önemli. Yürürlüğe giren bu maddelerin işletilmesi zincir etki yaratarak ileride özellikle uluslararası piyasalardan finansman bulmaya zarar verecek” şeklinde konuştu.
‘PİYASA KENDİ DİNAMİKLERİNE BIRAKILMALI’
İçinde bulunduğumuz konjonktürde özellikle enerji arz güvenliğinin çok önemli olduğu noktada bu düzenlemelerin mutlaka piyasa koşullarına göre düzeltilmesi gerekliliğinin altını çizen Karaduman, “Arz güvenliğini sıkıntıya düşürecek ve serbest piyasa yapısını bozacak bu düzenlemeler uygulamaya konulmadan kaldırılmalı piyasa kendi dinamiklerine bırakılmalı” diye konuştu.
YORUMLAR