Yerel Medya Kurultayı sonuç bildirisi açıklandı

Türk Metal Sendikası tarafından Aydın’ın Didim ilçesinde düzenlenen Yerel Medya Kurultayı, sonuç bildirisinin açıklanmasıyla sona erdi. Bildiride yerel medyanın yaşadığı sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çekildi.

Yerel Medya Kurultayı sonuç bildirisi açıklandı

Türk Metal tarafından düzenlenen Yerel Medya Kurultayı’nın sonuç bildirisi şöyle:

“Türk Metal Sendikası Birinci Yerel Medya Kurultayı, 17-18 Eylül 2021 tarihlerinde Büyük Anadolu Didim Resort Hotel’de gerçekleştirilmiştir. Kurultay kapsamında, yüzün üzerinde katılımcı, “Türkiye’de Yerel Basın ve Sorunları”, “Türkiye’de Medya ve Sendikalar”, “Türkiye’de Toplu İş Sözleşmesi Düzeni ve MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi” ve “Sendikalar ve Yerel Basın” konularında değerlendirmeler yapmış, fikir alışverişinde ve önerilerde bulunmuştur.

Dünyada, 1970’li yıllardan başlayarak ortaya çıkan ekonomik kriz ve ardından gelen neoliberal ekonomi politikaları, 1980’li yıllar ile birlikte yeni bir dönemin başlamasına neden olmuştur. Yaşanan bu gelişmeler, çalışma yaşamını ve emeği de derinden etkilemiş, böylece yeni üretim ilişkileri bu piyasa mekanizması üzerinde şekillenmeye başlamıştır. Bu yeni model sendikaları üretim ilişkilerinin dışında bırakmayı amaçlamıştır.

Bu süreçte, medyada da mülkiyet yapısı değişmiş, büyük sermaye grupları medyayı ele geçirmiştir. Medya kuruluşlarında çalışan basın emekçileri sendikasız, kadrosuz, sigortasız bir ortamda her türlü iş güvencesinden yoksun bir biçimde çalışmaya başlamışlardır. Medya emekçilerinin böyle bir ortamda özgürce çalışabilmek ve yaptığı haberin arkasında durabilmek için güçlerini birleştirmesi ve sendikalaşmaları zorunluluk haline gelmiştir.

İletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler ve özellikle yeni medya, güçlü, ilgili ve bilgili bir yerel kamuoyu oluşturma görevi üstlenen yerel medya kuruluşlarını da etkilemiş, yerel basın yeni iletişim teknolojilerinin sunmuş olduğu olanaklardan sınırlı biçimde yararlanmak durumunda bırakılmıştır.

Yeni iletişim teknolojileri, yerelde gazete satış oranlarını düşürmüştür. Yerel medya kuruluşları haber kaynağı olarak ajanslara bağımlı ve iktisadi açıdan kendilerini idame ettiremeyecek konuma gelmiştir.

Yerel medyada nitelikli istihdamın sağlanması için gazetecilikte mesleki formasyon tanınmalı ve meslekte uzmanlaşmanın sağlanabilmesi için hayali kadroların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Medya kuruluşlarında kadroların doğru bir şekilde kullanılması sağlanmalıdır. Ayrıca, mesleğe adım atmak isteyen yeni mezunların işe giriş süreçlerinde maruz kaldığı ayrımcılığın önüne geçilmelidir.

Yerel basın, küreselleşen ve dijitalleşen dünyada güç kaybetmekte ve küresel medya şirketlerinin Türkiye medya sektörüne girmesiyle yaşanan eşitsizlikler nedeniyle sıkıntıya uğramaktadır. Bu nedenle Basın İlan Kurumu’nun yerel medya kuruluşlarının gelirleri üzerinden yaptığı kesinti aşağı çekilmelidir.

Demokrasinin güçlendirilmesi için yerel medyanın güçlenmesi, yerel medyanın güçlenmesi için de bu kuruluşların yaygın medya kuruluşları karşısında eşit ve adil bir zeminde varlığını sürdürebilmeleri şarttır. Bu nedenle, yerel medya kuruluşlarına hem kamu kurum ve kuruluşları hem de özel sektör tarafından destek sağlanması gerekmektedir.

Toplumun en küçük parçalarının sorunlarını kamuoyuna yansıtması nedeniyle en önemli yapı taşlarından biri olan yerel medyanın, varlığını sürdürebilmesi ve gelişmesi için bir yasal düzenleme oluşturulması zorunluluk haline gelmiştir. Düzenleme oluşturulurken, yerel basın kuruluşları ve sendikalarla birlikte hareket edilmeli, haber ulaştırma kaygısı gütmeyen, resmi ilan pastasından pay almak amacıyla çıkan yerel gazetelerin faaliyetleri denetim altına alınmalıdır. Ayrıca oluşturulacak düzenlemede, internet gazetecileri göz ardı edilmemeli, yeni medyaya geçiş sürecinde internet gazetelerinde çalışan basın emekçileri de diğer basın emekçileriyle eşit haklara sahip olmalıdır.

Yeni medya çağında, dijitalleşme süreçlerini başlatan yerel medya kuruluşlarının da yaygın basının kullanabildiği ekonomik ve teknolojik gücü kullanmaları zorunluluktur. Yerel medya kuruluşları, destekler sayesinde güç kazanarak, teknolojik olanaklara erişim ve nitelikli işgücü takviyesi ile kendini yenileme imkanına kavuşacaktır. Ayrıca bu sayede yerel basın kuruluşlarının haber çeşitliliği ve sayılarında da artış yaşanacak, daha zengin ve ilgi çekici bir içeriğe kavuşabileceklerdir. Böylece yerel basın kuruluşları yaygın basınla rekabet imkanına kavuşmuş olacaktır.

Türk Metal Sendikası, yerel medya kuruluşları ile birlikte hareket ederek, önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği çalışmalar ve kurultaylarla birlikte, ülkemizde yerel basının kamuoyu oluşturma süreçlerine ve demokrasinin güçlenmesine katkı sağlama konusunda kararlıdır.”

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir