Yıldırım’da dönüşüm karmaşası… Başkan Yılmaz’dan Başkan Bozbey’e yanıt

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, geçtiğimiz gün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in Karapınar, Değirmenönü, Cumalıkızık kentsel dönüşüm projesine yönelik açıklamalarının ardından Norm Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Biz bunu bugüne kadar politik bir malzeme yapmadık. Hiçbir kurumla böyle bir çatışmaya girmedik. Bundan sonraki süreçte de Büyükşehir Belediyesi ile güzel ilişkiler yöneterek kentimizin kalkınmasına vesile olmak istiyoruz” diye konuştu.

Yıldırım’da dönüşüm karmaşası… Başkan Yılmaz’dan Başkan Bozbey’e yanıt

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği Temmuz ayı basın toplantısında Değirmenönü, Karapınar, Cumalıkızık kentsel dönüşüm projesiyle ilgili bölgede yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmaları için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilendirildiği fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildiği ve taşınmazların Yıldırım Belediye Başkanlığına devredildiğini söylemişti. Konuyla ilgili Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Norm Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Karapınar, Değirmenönü, Cumalıkızık bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarını Yıldırım Belediyesi’nin başlattığını ve ortada bir siyasi yaklaşımın olmadığını vurgulayan Başkan Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz dönem bazı boş alanlarda rezerv konut olarak yeni binalar yaptığını söyledi. Bölgenin çalışmalarını sıfırdan hazırlayan belediyenin, Yıldırım Belediyesi olduğunun altını çizen Yılmaz, Bakanlık’tan buna istinaden bölgeyi istediklerini ve bu bölgede Yıldırım Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütmesinin en doğal hakları olduğunu belirtti. Karapınar, Değirmenönü, Cumalıkızık kentsel dönüşüm bölgesindeki çalışmaları Yıldırım Belediyesi’nin de, Büyükşehir Belediyesi’nin de yürütülebileceğinin altını çizen Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalışmak istediklerini de sözlerine ekledi.

‘BÖLGENİN BİR KISMI PROJEMİZİN İÇİNDEYDİ’

Geçtiğimiz dönem imar ve kentleşmenin Yıldırım Belediyesi’nin öncelikli konusu olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, “Biz bu bağlamda ilçemizin birçok noktasında çalışmalar gerçekleştirdik. Bizim kentsel dönüşüm yaklaşımımız ne parsel bazlı ne de ada bazlı. Daha üst ölçekte bir yaklaşım ortaya koyduk. Riskli alan denilen 6 mahallede yaptığımız çalışmalar, Değirmenönü, Karapınar’da, Şirinevler’de, Eğitim Caddesi üzerinde yaptığımız çalışmalar bizim çalışmalarımızın bel kemiğini oluşturuyor. Biz sadece bir binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapmakla kalmıyoruz. Biz aynı zamanda yeni sosyal yaşam alanları yapıyoruz. Bu bağlamda biz bir önceki dönem Değirmenönü, Karapınar Mahallesi’nde de dönüşümü baz alan bir yaklaşım ortaya koyduk, imar planı yaptık. Bitişik nizam yapıların yerine ayrık nizam yapılar, alternatif yollar, yeşil alanlar, yeni okul, spor, sağlık alanları olsun istedik. Deprem riskine karşı binaları sağlamlaştıralım ama aynı zamanda yeni bir şehir kültürü ortaya koyalım istedik. Değirmenönü ve Karapınar ve Cumalıkızık Mahallesi’nin de bir kısmı bu projemizin içerisindeydi” ifadelerini kullandı.

‘ALANDA DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATAN YILDIRIM BELEDİYESİ’

200 hektarlık proje alanı içerisinde 100 dönümünü yeşil alana, 150 bin metrekaresini okul alanına ayırdıklarını söyleyen Yılmaz, sosyal yaşam alanlarının da proje içerisinde olduğunu belirtti. Değirmenönü-Karapınar’ı kapsayan kentsel dönüşüm çalışmasında Ankara Caddesi’nde de alternatif güzergah oluşturduklarını dile getiren Yılmaz, tüm bu çalışmaları Yıldırım Belediyesi olarak yaptıklarının altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi’nin ise bu bölgede imar uygulamasına istinaden belirlenen yol ve ve ana arter alanında bir takım kamulaştırmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Değirmenönü-Karapınar bölgesinde imar planını Yıldırım Belediyesi hazırladı. İmar uygulamalarını Yıldırım Belediyesi yaptı. Büyükşehir Belediyesi bunun üzerine bir yolda kamulaştırma çalışması yaptı. Burada aslında dönüşüm sürecini başlatan, dönüşüme göre plan yapan, dönüşüm sürecine göre imar uygulaması yapıp tapu dağıtan belediye ve kurum Yıldırım Belediyesi” açıklamalarında bulundu.

Yılmaz, Değirmenönü-Karapınar ve Cumalıkızık kentsel dönüşüm sürecini Yıldırım Belediyesi’nin yürüttüğünü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz dönem bazı boş alanlarda rezerv konut olarak yeni binalar yaptığını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

Bir kaynak oluşturmak adına burada rezerv konutlar üretildi. Yolda kalan binalara verilmek üzere bir süreç yönetildi. Ancak bu bölgenin çalışmalarının sıfırdan hazırlığını yapan, bu noktaya getiren Yıldırım Belediyesi. Bu Yıldırım Belediyesi’nin bir vizyonu. Biz de buna istinaden Bakanlık’tan bu bölgeyi istemiştik. Bakanlık bir kısmını Büyükşehir Belediyesi’ne vermişti. Bizim de taleplerimiz oldu. Bakanlık’tan bu şekilde bazı yerler de almıştık ve daha sonra bu kısımları hisseler, bağımsız arsalardan ziyade bir ada içerisinde, vatandaşların hisselerinin olduğu 50,100,200 metre, 5 bin metrekarelik bir ada düşündüğünüzde bu adada onlarca hisseden biri Yıldırım Belediyesi’nin. Biz bu hissemizi o adanın dönüşümünde biz de bunu kaynak olarak kullanıp, dönüşümünü sağlayacağız.

“BİZ BUNU BUGÜNE KADAR POLİTİK BİR MALZEME YAPMADIK”

Ortada siyasi bir yaklaşımın olmadığına vurgu yapan Başkan Yılmaz, “Burada kurumsal bir yaklaşım var. Bu bölgeyi çalışan Yıldırım Belediyesi. Dolayısıyla buradaki projeleri de bizim yönetmemiz en doğal hakkımız. Burada sadece biz dönüşüm yapalım demiyoruz. Ben şu anda özel sektörü bu bölgelerde dönüşüm yapsınlar diye teşvik ediyorum. Büyükşehir Belediyemiz burada dönüşüm yapsın. Biz kendi tüm imkanlarımızı mülklerimizi de ister özel sektör, ister Büyükşehir Belediyesi yapsın, tüm dönüşüm çalışmalarında kullanmaya, destek vermeye hazırız. Biz bunu bugüne kadar politik bir malzeme yapmadık. Hiçbir kurumla böyle bir çatışmaya girmedik. Bundan sonraki süreçte de Büyükşehir Belediyesi ile güzel ilişkiler yöneterek kentimizin kalkınmasına vesile olmak istiyoruz. Biz bir dönüşüm çalışması yaptığımızda Büyükşehir Belediyesi’nin elindeki imkanları kullanmasını isteriz, onlar bir dönüşüm çalışması yaptığında biz de elimizdeki imkanları kullanırız” diye konuştu.

BOZBEY NE DEMİŞTİ?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, temmuz ayı gündem değerlendirme toplantısında Cumalıkızık-Değirmenönü-Karapınar kentsel dönüşüm alanı konusunda, söz konusu bölgenin toplam 50 hektarlık bir alanı kapsadığını hatırlatmış, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda 01.02.2024 tarih / 12716 sayılı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın oluruyla rezerv yapı alanı olarak ilan edildiğini söyleyerek şu ifadelere yer vermişti: “Aynı olur ile bölgede yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmaları için Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilendirilmiştir. Geçtiğimiz günlerde, rezerv yapı alan ilan edilen alan içerisinde bulunan, maliye hazinesi mülkiyetindeki 46 adet taşınmazın, Bursa Büyükşehir Belediyesi adına bedelsiz devri ve tescil işlemleri talep edilmiştir. Bakanlık makamının oluru ile bu talebimiz uygun bulunmuş olmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne devri yönündeki bakanlık olurunun iptal edildiği ve söz konusu taşınmazların Yıldırım Belediye Başkanlığı adına tescilinin uygun bulunduğu tarafımıza bildirildi. Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum. Bölgede rezerv yapı alanı süreci Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılmış ve kentsel dönüşüm uygulama yetkisi Bursa Büyükşehir Belediyesine verilmiştir. Bu kapsamda bölgede 5 farklı noktada belediyemizce yürütülen kentsel dönüşüm uygulaması bulunmaktadır. Yıldırım Belediyesi’nce bölgede herhangi bir çalışma bulunmadığı halde söz konusu taşınmazların hangi gerekçeler ile Yıldırım Belediyesi’ne devir ve tescil işlemlerinin yapıldığı anlaşılamamıştır. Gördüğünüz gibi tüm bu projeler Bursa’mız için hayati önemde. Hepsinin takipçisi olacağımızı huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek istiyorum”.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir