Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 3 milyon 120 bin 878 adayın katılımıyla 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda yapılacak.
Uzmanlar, sınav öncesi son günlerde olumlu düşünmenin, sınav başarısını olumlu yönde etkileyebileceğine işaret ediyor.
Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt, YKS öncesinde adaylara önerilerde bulunarak, başarının anahtarının pozitif düşünce ve kaygılardan uzak kalmak olduğunu belirtti. Yeşilyurt, “Sınavı ölüm kalım meselesi olarak görmeyin.”
“‘Ben bunu yapamam’ yerine ‘Bu sınava çok iyi hazırlandım’ gibi düşüncelerle kaygınızı azaltın. Sınav yerinizi önceden görmenin ve yakın çevrenizle olumsuz tartışmalardan uzak durmanın, sınav günü kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacağını” vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Uslu da YKS öncesi öğrencilere sınav kaygısını kontrol etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Uslu, öğrencilere kontrolü kaybetmemeleri, tehlikeli eylemlerden kaçınmaları, denemedikleri yeni yiyecekleri tüketmemeleri ve ekran karşısında fazla vakit geçirmemeleri yönünde öneriler sundu.
Ayrıca, öğrencilere doğada vakit geçirme tavsiyesinde bulunarak, doğal ortamın rahatlatıcı etkisine dikkat çekti.
Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Denizli, öğrencilere sınav başarısının bireysel değer ölçütü olmaması gerektiği konusunda önemli bir hatırlatma yaptı.
Denizli, öğrencilerin hedeflerine ulaşmalarında, içinde bulundukları durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirmelerinin ve doğru tanımlamalar yapmalarının önemine vurgu yaparak, başarının yalnızca akademik performansla sınırlı olmadığını belirtti.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında Türkiye genelinde yapılan başvurular, çeşitli kategorilerde toplam 3 milyon 120 bin 878 adayı Temel Yeterlilik Testi (TYT) için, 2 milyon 19 bin 709 adayı Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için ve 233 bin 389 adayı da Yabancı Dil Testi (YDT) için kayıt yaptırdı.
Bu başvuruların 1 milyon 428 bin 926’sı ilk kez sınava girecek adaylardan oluştu. Başvuranların 1 milyon 614 bin 728’ini kadınlar, 1 milyon 506 bin 150’sini erkekler oluşturdu. Sınavın en genç katılımcısı 15, en yaşlı katılımcısı ise 85 yaşında.
YORUMLAR