Yüzde 35 bilmecesi! AB savunmasına Türkiye katkısı

Avrupa Birliği (AB), 150 milyar avroluk dev bir savunma bütçesi oluştururken, üyelik müzakereleri süren Türkiye’nin bu projedeki yeri merak ediliyor. AB kaynaklarından edinilen bilgilere göre, “SAFE” adlı savunma programına Türkiye’nin yüzde 35 oranında katılım hakkı olduğu gündeme geldi. Emekli diplomat Uluç Özülker, konuyla ilgili önemli açıklamalar yaparak, “Türkiye, NATO’nun ikinci büyük ordusuyla Avrupa’nın güvenliğinde kilit rol oynuyor. AB, savunma alanında Türkiye’siz eksik kalır” dedi.

Yüzde 35 bilmecesi! AB savunmasına Türkiye katkısı

Haber Global’den Ertan Altun’un haberine göre, ABD’de Donald Trump yönetimi sonrasında savunmada yeni arayışlara girişen Avrupa Birliği ‘SAFE’ adlı yeni düzenlemeyi tartışıyor. AB üyesi ülkelere savunma yatırımları için 150 milyar avro tutarında ucuz kredi öngören düzenlemede Türkiye’nin de aralarında bulunduğu AB’ye tam üye olmayan müzakereci devletlerin konumu tartışma konusu oldu. Politico’da yer alan habere göre Berlin yönetimi AB üyesi olmayan ülkelerin de katılımını savunurken, Fransa, Brexit ile AB’den ayrılan İngiltere’ye kesinlikle karşı çıkıyor. AB içindeki tartışmalarda Türkiye’nin konumu da önemli bir yer tutuyor. To Vima gazetesi ise Avrupa Komisyonu kaynaklarına dayandırdığı haberinde ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. Bu iddiaya göre AB kaynakları, Türkiye’nin bir savunma ürününe yüzde 35’e kadar katkıda bulunabileceğini bildirdi.

17. MADDE VURGUSU

Komisyon kaynaklarının To Vima’ya verdiği bilgiye göre, Türkiye, AB’ye aday ülke olarak özel bir anlaşmaya ihtiyaç duymadan Avrupa savunma programlarına yüzde 35’e kadar katılım sağlayabiliyor. Teklifin 17. maddesine atıfta bulunulan haberde “AB savunma programlarından yararlanma yeterliliğini belirlemek amacıyla Ukrayna hariç aday ülkeler, potansiyel aday ülkeler ve AB’nin Güvenlik ve Savunma İşbirliği Anlaşmaları imzaladığı diğer üçüncü ülkelerle ikili veya çok taraflı savunma ortaklıkları kurabileceği açıklığa kavuşturulmaktadır” deniliyor.

TÜRKİYE KATILABİLİR

Haberde Türkiye hakkında;  “AB kaynakları To Vima’nın bir sorusuna yanıt olarak, Türkiye’nin bir savunma ürününe yüzde 35’e kadar katkıda bulunabileceğini doğruladı. Bu eşiğin üzerindeki her durum içinse resmi bir AB-Türkiye savunma anlaşması gerekecektir. Kaynaklar, ‘Endüstriyel katılımı yüzde 35’in üzerine çıkarmak için bir güvenlik ve savunma ortaklığı anlaşması gereklidir’ diyorlar” ifadelerine de yer verildi.

KOLORDU KURULMUŞTU

Haber Global Web Özel’e gündemdeki yüzde 35’lik katılım iddiasıyla ilgili bilgi veren emekli diplomat Uluç Özülker ise çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özülker, Türkiye ve Avrupa arasında daha önce gerçekleşen savunma ortaklıklarıyla ilgili bilgi vererek şöyle konuştu: “AB ülkeleri şimdi kendi savunma sanayilerini oluşturmaya çalışıyor. Daha önce de bir savunma fonu oluşturulması, kolordu düzeyinde bir ordu kurulması planlandı ancak tutmadı ve yürürlükten kalktı. Bugünkü koşullarda bu planları canlandırmaktan başka çareleri yok. Almanya bu yıl yine buna para ayırdı. İki yılda 800 milyar avroluk bütçe oluşturuldu. Bu kapsamda Avrupa Türkiye’nin, Avrupa ve dünya çapında bir güvenlik müttefiki olduğunu; NATO’nun önemli bir üyesi olduğunu görüyor.”

KRİTER BELİRSİZ

Bu durumun AB’nin Türkiye’yi de Avrupa’da savunma sistemlerinin bir parçası olarak gördüğünün delili olduğunu belirten Özülker; “Kriter olarak yüzde 35 nedir o belirsiz. Bu yeni kuruluş içinde yüzde 35 denirse abartılı olur. Bunun görmek, izlemek gerekiyor” dedi. Daha önce kurulan kolordunun merkezinin Fransa olduğunu ve Türk subaylarının da bu orduda yer aldığını belirten Özülker, “Türkiye’nin de bu anlamda yeni planlarda ağırlığı olması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir